ریزش مو در زنان و دختران یکی از اتفاقات ناراحت کننده ای است که می تواند صدمات روحی بدنبال داشته باشد. در حقیقت، مو برای زنان یکی از فاکتورهای موثر زیبایی و جذابیت ظاهر به شمار می رود بنابراین ریزش مو باعث وحشت آنان می شود. اما خوشبختانه معمولاً راهی برای برطرف کردن آن وجود دارد.همه دچار ریزش مو میشوند.
ریختن پنجاه تا صد تار مو در روز طبیعی است. اما ریزش مو میتواند نشانه یک مشکل جسمانی جدیتری باشد که نیاز به معاینه پزشک و احتمالاً درمان دارد.تقریبا بیش از ۴۰ درصد زنان زیر ۴۰ سال به عارضه ریزش مو و نازک شدن تارهای مو دچار می شوند. وراثت و یائسگی از مهم ترین دلیل ریزش مو در زنان می باشد. با این وجود، در برخی موارد زنان جوان و دختران دچار ریزش مو می شوند که بایستی برای رفع این مشکل به متخصص پوست و مو مراجعه کنند.

ما در این مقاله قصد داریم دلایل ریزش مو در زنان و دختران جوان را مورد بررسی قرار دهیم. اما قبل از آن بهتر است مختصری با انواع ریزش موی زنانه آشنا شوید.
انواع ریزش مو در زنان و دختران جوان
ریزش مو در زنان می تواند اشکال مختلفی داشته باشد:
●ریزش موی آندروژیک: این نوع ریزش مو بدلیل وراثت یا سابقه خانوادگی بوجود می آید و عامل اصلی ریزش مو در زنان ۱۲ تا ۴۰ساله است. ریزش موی اندروژیک بتدریج با نازک شدن و کم پشتی موی سر اغاز می شود.
●ریزش موی آرئاتا: ریزش موی ارئاتا وقتی اتفاق می افتد، که سیستم ایمنی به فولیکول های مو یا یا پوست یا رشد مو حمله می کند. این نوع ریزش مو بصورت تکه تکه و ناگهانی رخ می دهد. در برخی مواقع قسمت هایی که دچار طاسی شده اند با هم همپوشانی می کنند و ناحیه وسیعی از طاسی را بوجود می آورند.
●ریزش موی سیکاتریس: این نوع ریزش مو در هر سنی رخ می دهد و با ریزش دائمی مو همراه با زخم اتفاق می افتد. این بیماری در اثر تعدادی از اختلالات التهابی ایجاد می شود که باعث تخریب فولیکول های مو و جایگزینی آنها با بافت اسکار می شود. ۳٪ افرادی که از ریزش موها رنج می برند ، تحت تأثیر آلوپسی سیکاتریس قرار دارند.
تلوژن افلوویوم چیست؟
ریزش مو در زنان و دختران جوان اغلب در اثر عوارض جانبی داروهای تجویز شده یا بروز آسیب های روانی بروز می کند. در اینجا برخی از علل پزشکی ریزش مو را بررسی می کنیم.
تلوژن افلوویوم (Telogen Effluvium): تلوژن افلوویوم پدیدهای است که پس از بارداری، جراحیهای مهم، کاهش وزن شدید و استرس زیاد اتفاق میافتد بطوریکه در روز تعداد زیادی از موهایتان معمولاً موقع شامپو کردن موها آنها میریزند. بیماری تلوژن افلوویوم به دو دسته شدید (ریزش موقتی) و مزمن (زمانی که ریزش شدید طولانی مدت باقی میماند) تقسیم میشود.
دلایل: ریزش مو میتواند یکی از عوارض جانبی مصرف برخی داروها مثل داروهای ضدافسردگی، بتابلاکرها و داروهای ضدالتهابی غیراستیروئیدی باشد.
تغییرات هورمونی تدریجی یا ناگهانی، استرس، مصرف برخی داروها از جمله داروهای ضد سرطان، قرصهای جلوگیری از بارداری و… و تغییرات ناگهانی در وزن بدن از دیگر دلایل اصلی ایجاد تلوژن افلوویوم است.
علائم: زنان مبتلا به تلوژن افلوویوم،۶ هفته تا ۳ ماه پس از یک اتفاق استرس زا دچار ریزش مو میشوند. در این زمان، ممکن است موها دسته دسته بریزند.
آزمایشات: هیچ آزمایش خاصی برای تلوژن افلوویم وجود ندارد.
چه باید کرد: تنها راه برای حل تلوژن افلوویوم پی بردن به علت اصلی بوجود آمدن تلوژن افلوویوم و سپس رسیدگی برای رفع آن علت است. به عبارت دیگر، اگر استرس دارید، باید یاد بگیرید که استرس را مدیریت کنید. اگر دارو باعث آن می شود، باید دارو های متفاوتی را امتحان کنید. اگر از سطوح هورمونی که خارج از تعادل هستند رنج می برید، باید درباره گزینه های پزشکی با پزشک خود صحبت کنید. اما مزوتراپی مو درمانی موثر در این موارد است و موجب تسریع روند رویش مو ها می شود.
علت ریزش مو در زنان و دختران
- اختلالات هورمونی : پرکاری یا کمکاری غدهی تیروئید ممکن است عامل کم پشتی مو باشد. علاوه برای ین عدم تعادل هورمونهای زنانه (استروژن) میتواند موجب ریزش مو شود.
- درمانهای هورمونی : از انجام درمانهای هورمونی نظیر هورمون درمانی با پروژسترون یکی دیگر از دلایل ریزش موی سر است. پروژسترون هورمون زنانهای است که مانع رشد فولیکول جدید میشود.
- بارداری و شیردهی : در بسیاری از خانمها شایع است که پس از باردارشدن و تا 3 ماه بعد از زایمان متوجه ریزش مو در خود میشوند. این مشکل ناشی از هورمون است. زمانی که هورمونها در فرد به حالت قبل از بارداری بازگردند، این پرپشتی مو مانع از این میشود که مو چرخه طبیعی رشد خود را بازیابد، بنابراین به مرور زمان ریزش مو روی میدهد.
- عادات غذایی نامناسب : رژیم غذایی نامناسب و کم کردن ناگهانی وزن بدن از طریق رژیم های غذایی خودسرانه و غیرعلمی می تواند منجر به کمبود مواد معدنی مورد نیاز جهت رشد و سلامت موهای سر شود. کمبود آهن، پروتئین، ویتامین ها و سایر مواد معدنی در بدن، می تواند باعث ریزش مو شود.
- استرس و اضطراب: استرس ، اضطراب و فشارهای روانی یکی از دلایل ریزش مو می باشند. مطالعات پزشکی نیز ارتباط فشارهای روانی را با ریزش مو تایید کرده اند. در واقع، تنش های روانی و استرس با نازک کردن تارهای مو، شکنندگی موها را افزایش می دهد و باعث اختلال در فعالیت فولیکول های مو برای ساخت تارهای جدید مو می شود.
خوشبختانه در بیشتر موارد می توان با مراجعه به یک متخصص روانکاو و حل مشکلات روحی و روانی می توان تا حد زیادی مانع از ریزش مو شد و بسیاری از فولیکول های مو بعد از مدتی مجددا چرخه رشد خود را شروع خواهند کرد. - درست کردن بیش از حد موها : شامپو زدن بیش از حد، رنگ کردن بیش از حد و استفاده زیاد از مواد آرایش مو میتواند به موهایتان آسیب برساند و موجب شکسته شدن و ریزش آنها شود. برای این منظور معمولاً از ترکیبی از کارهای مختلف مثل استفاده از کراتین، رنگ مو و سشوار کشیدن موها است که موجب این آسیب میشود.
- ژنتیک : آیا می دانستید که DNAشما میتواند مقصر اصلی ریزش و نازک شدن موهایتان باشد؟! ریزش مو و نازک شدن تار موی ارثی اغلب در مردان وجود دارد ، اما گاهی در زنان نیز دیده میشود. علائم این نوع طاسی هم نازک شدگی موها بخصوص در خط موی جلو است که این حالت ممکن است حتی در ۲۰ سالگی رخ دهد. این نوع طاسی و ریزش مو را از روی الگوی ریزش موتشخیص می دهند.
- بیماری: برخی از بیماری ها موجب افزایش ریزش مو، نازک شدن آن و حتی طاسی سر در خانم ها و دختران می شود.بیماری هایی که این عوارض را سبب می شوند عبارتند از: اختلالات تیروئید، کم خونی، عفونت قارچی پوست، سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS).
- یائسگی : ریزش مو و یائسگی عموماً باهم پیوند دارند و موجب کمپشتی مو در زنان بزرگسال میشود.
- عوارض حانبی مصرف داروها
- استفاده از محصولات حالت دهنده شیمیایی آسیبزا برای مو
مهمترین بیماریهای زمینهای که موجب ریزش مو در زنان میشوند چیست؟
1.اختلالات هورمونی:
کم کاری و پرکاری تیروئید در زنان و دختران می تواند منجر به ریزش مو شود. اختلالات هورمونی برخی مواقع بدلیل مصرف داروهای تیروئیدی نیز است.میلیونها نفر در سراسر جهان، که اکثر آن را زنان تشکیل میدهند، از بیماری تیروئید رنج میبرند.
علائم: کمکاری تیروئید علائم بسیار زیادی در بدن ایجاد میکند که از آن قبیل میتوان به افزایش وزن بیدلیل، خستگی، یبوست، افسردگی و مشکل در مرکز کردن اشاره کرد. پرکاری تیروئید نیز میتواند موجب کاهش وزن بیدلیل، تپش قلب، اضطراب، آسیبپذیری، اسهال، رطوبت پوست، شعف عضلانی و بهتزده شدن چشمها شود. با بالا رفتن متابولیسم نیز ممکن است ریزش مو اتفاق بیفتد. بنابراین، باید بررسی شود که آیا ریزش مو بدلیل وضعیت خود غده تیروئید است یا مصرف داروهای مربوط به آن
آزمایشات: آزمایش خون میتواند میزان هورمون های تیروئید را نشان دهد.
چه باید کرد: برای برگرداندن هورمون تیروئید در بدنتان به حالت نرمال، پزشکتان داروی هورمون تیروئید برایتان تجویز خواهد کرد. مزوتراپی موها نیز در این مورد بسیار مفید است.
2.کم خونی:
کم خونی نیز یکی از دلایل شایع نازک شدن مو در زنان و دختران است. متاسفانه بسیاری از خانم ها در محدوده سنی ۲۰ تا ۵۰ سال دچار کم خونی هستند. از طرف دیگر برخی بیماری ها ممکن است خود مستقیما منجر به ریزش و از دست دادن موها نشوند اما روش های درمانی آنها بطور موقت موجب بروز این مسئله شود. از جمله شیمی درمانی جهت درمان سرطان.
3.مشکلات پوست سر:
ناسالم بودن پوست سر میتواند موجب اتهاباتی شود که رشد مو را دشوار میکند. مشکلات پوستی که موجب ریزش مو میشود شامل شوره سر، پسوریازیس و عفونتهای قارچی مثل کچلی است.
علائم: شوره سر باعث میشود پوست کف سر بریزد به همین دلیل پوستههای زردرنگ چرب در موهایتان می بینید یا روی لباستان میریزد. این مشکل درنتیجه مخمری به نام مالاسزیا و تغییرات هورمونی یا چربی اضافی پوست ایجاد می شود.
4.سندرم تخمدان پلیکیستیک:
زنان زیادی در سراسر جهان از سندرم تخمدان پلیکیستیک رنج میبرند. این مشکل که میتواند از یازده سالگی شروع شود، بهدلیل عدم توازن هورمونی ایجاد میشود که در آن تخمدانها هورمون مردانه زیادی تولید میکنند. این مشکل معمولاً موجب ناباروری میشود.
علائم: سندرم تخمدان پلیکیستیک موجب رشد مو روی صورت، عادت ماهیانه نامنظم، آکنه و جوش و کیست تخمدان میشود. بااینکه روی قسمتهای دیگر بدن شاهد رشد بیشتر موها میشود، موهای سر شروع به ریزش شدید میکند.
ریزش مو در زنان با چه روش هایی قابل درمان است ؟
خوشبختانه امروزه روش های درمانی زیادی برای رفع مشکل ریزش مو وجود دارد. اما قبل از هر اقدامی باید با مراجعه به متخصص پوست و مو علت و نوع ریزش مو تشخیص داده شود تا بتوان بهترین راه درمان برای آن را انتخاب کرد.
●درمان دارویی :
درمان های دارویی ریزش مو می بایستی حتما توسط پزشک متخصص تجویز شود و از مصرف خودسرانه آنها بشدت پرهیز کنید. متداولترین داروهای بهبود ریزش مو در خانم ها و دختران عبارت اند از:
۱-ماینوکسیدیل: محلول ماینوکسیدل به صورت تخصصی برای درمان ریزش مو استفاده می شود.بسیاری از متخصص ها، ماینوکسیدیل ۳ درصد و ۵ درصد را برای بیمار تجویزمی کنند و معتقدند که ماینوکسیدیل به موها کمک می کند تا سریع تر رشد کنند.لازم بذکر است مصرف ماینوکسیدیل برای ریزش موی مرکزی (ورتکس) از بقیه انواع ریزش مو موثرتر می باشد .
۲-فیناستراید : قرص فیناستراید اساسا بمنظور پیشگیری بخش میانی و جلوی سر مورد استفاده قرار می گیرد. درحقیقت ، این قرص در قسمت فولیکول مو از تبدیل هورمون تستروژن به دی هیدروتستون (که عامل ریزش مو ارثی است ) جلوگیری می کند .
دوز متعارف فیناستراید ۱میلی گرم است که بصورت روزانه مصرف می شود . اثر درمانی آن حدود ۳ الی ۶ ماه پس از شروع مصرف پدیدار می شود و پس از یک سال به اوج خود خواهد رسید.
3-مزوتراپی مو : یکی از روش های جلوگیری از ریزش مو و اطمینان از سلامت مو، روش مزوتراپی مو است. در این تکنیک با تزریق مواد معدنی، ویتامین ها، برخی پروتئین ها و آنتی اکسیدان ها در لایه میانی پوست سر، باعث تقویت و احیای سلول های مویی می شوند. با استفاده از این روش، مواد مغذی به طور مستقیم به فولیکول های مو منتقل می شود. این روش به جراحی نیازی ندارد و بدون درد است.
4- پی آر پی: پی آر پی از موثرترین درمان های طبیعی ریزش مو و کم مویی سر است.در واقع، پی آر پی همان پلاسمای غنی شده از پلاکت خون فرد است که باعث تحریک و کلاژن سازی بخش های آسیب دیده می شود.
●مصرف مکمل های ویتامینه
ویتامین ها نه تنها برای سلامت کلی بدن مفید هستند، بلکه برای رشد و سلامت مو نیز مفید می باشند.
1-قرص زینک پلاس: زینک یک ماده معدنی بسیار اساسی برای بدن است که می تواند در حفظ سلامتی فرد نقش بسیار زیادی را ایفا کند. کمبود زینک در بدن باعث نازک شدن موها و همچنین ریزش شدید موها خواهد بود.
2-ویتامین C: ویتامین C یکی از داروهای تقویتی مو است. ویتامین C جریان خون را در سر افزایش می دهد و باعث تقویت و رشد مو می شود.علاوه بر این ، به مویرگ ها کمک می کند که خون بیشتری را به فولیکول ها می رسانند .این ویتامین به کلاژن سازی هم کمک می کند . کلاژن برای رشد مو اهمیت زیادی دارد. همچنین ویتامین C باعث جذب آهن می شود که باعث سلامت موها می شود .
3-ویتامین E : ویتامین E نیز همانند ویتامینc به بهبود جریان گردش خون در پوست سر و درنهایت فولیکول مو کمک می کند.
●کاهش استرس
راه های موثری برای کنترل و کاهش استرس و اضطراب وجود دارد، یکی از این روش ها تمرین مدیتیشن است. مدیتیشن و یوگا نه تنها استرس را کاهش می دهند بلکه تعادل هورمونی را احیا می کنند.
●درمان با لیزر
لیزر تراپی مو مناسب خانم هایی است که تقریبا 20 درصد موهایشان نازک شده است .در این روش از لیزرهای کم توان (LLT) برای تحریک رشد مو استفاده می شود . همچنین از این روش می توان بعنوان ادامه درمان بعد از عمل پیوند مو استفاده کرد.
●کاشت مو
پیوند طبیعی مو یکی از قطعی ترین و بهترین روش های ترمیم مو در زنان و دختران است. در این تکنیک فولیکول های مو از قسمت های درحال رشد ( که عمدتا ناحیه پشت سر و طرفین گوش ها می باشد) به قسمت های ضعیف تر و نواحی که تراکم کمتری دارند منتقل می شوند.
بهترین شیوه کاشت موی طبیعی چیست؟
کاشت مو به روش SUPER FUE ؛ جدیدترین روش کاشت مو در جهان است. این تکنیک برای اندسته از اقایانی که بانک موی مناسب ندارند، بسیار ایده ال می باشد. دستگاه های تمام الکترونیک و هوشمندی که در روش SUPER FUE مورد استفاده قرار می گیرد، باعث می شود که گرافت های چند رشته ای بخوبی شناسایی و بدون آسیب به ریشه مو استخراج شوند. بنابراین تراکم مو در این روش در مقایسه با روش های سنتی گذشته ۴-۳ برابر بیشتر است .کلینیک رویان سلامت تنها کلنیک در سطح خاورمیانه است که توانسته با دراختیار داشتن دانش و تکنولوژی های پیشرفته ، بصورت انحصاری مجری این شیوه از کاشت مو باشد .
برای اطلاعات تکمیلی و مشاوره رایگان در رابطه با خدمات، هزینه ها و… با شماره تلفن زیرتماس حاصل فرمایید.
☎۰۲۱-۴۱۹۳۶
☎۰۲۱۲۲۸۸۵۸۹۰-۹۵
⭕شعب تهران بزرگ
♦شهرک غرب بلوار دادمان
♦قیطریه_اندرزگو